Puukkopaja Liukko  
 
| etusivu | taustaa | Arto | Jari | rööriveitsi | kuvagalleria | yhteystiedot |

T
a
u
s
t
a
a


Puukkopaja Liukko

Itäisessä Suomessa, Savonlinnassa toimiva Puukkopaja Liukko ky on suomalaisiin perinnepuukkoihin erikoistunut yritys. Pajassa valmistetaan myös uniikkimalleja asiakkaan toivomusten mukaan.

Arto on harrastanut käsitöitä lapsesta saakka. Poikavuosien leikeissä käytetyt leikkikalut tehtiin itse, enimmäkseen puukolla. Kun myöhemmällä iällä syttyi kiinnostus puukon tekoon, olivat siihen tarvittavat valmiudet olemassa. ”Kun valitsin tyttärelleni soittimeksi oboen, en voinut arvata, mitä kaikkea se toisi tullessaan”.

Rööriveitsen teosta se alkoi. Pieni, suorateräinen veitsi, jota oboisti tarvitsee suuhisen eli röörin valmistamisessa. Tyttären opettajan avustuksella Arto kehitti veitsestä oman mallin, joka on nykyisin suosittu työkalu oboistien keskuudessa.

Tutustuminen vanhoihin suomalaisiin korupuukkoihin muutti Arton veitsiharrastuksen painopisteen kokonaan. V. 1994 saavutettu voitto Fiskarsin puukkokilpailun korupuukkosarjassa antoi uskoa omaan osaamiseen. Kilpailumenestystä on tullut myöhemminkin useissa kilpailuissa.
Perinnemallin lisäksi Artolla on myös omia malleja, jotka pohjaavat suomalaiseen puukkoperinteeseen. Näillä on myös saatu voittoja ja palkintosijoja.

Jari on puukkoseppä toisessa polvessa. Pikkupojasta saakka hän on seurannut isänsä työskentelyä pajassa ja iän kartuttua ryhtyi kokeilemaan puukon tekoa. Nuorten sarjan voitto Fiskarsin puukkokilpailussa v. 1999 antoi innostusta lisää. Jarilla on useita Suomen mestaruuksia Fiskarsin kilpailun korupuukkosarjassa ja kilpailuvoittoja myös Ruotsin kilpailuista. Vanhan kauhavalaisen korupuukon lisäksi Jaria kiinnostaa damascus- ja metsästysveitset.

Sekä Arto että Jari tekevät puukot eri työvaiheineen itse terästä tuppeen.
Joitakin monimutkaisia heloja valatetaan alan ammattilaisilla, mutta niiden mallit ovat omaa tuotantoa.


koristelu

viimeistelyhionta

Linna-puukko
Puukkopaja Liukko Ky Ritalanmäentie 3 57600 Savonlinna
Arto Liukko +358 40 556 1984 arto.liukko @ luukku.com Jari Liukko j_liukko @ luukku.com www.liukkopuukot.fi